logo

Kanayan Yara Kaçak Sigara

Kanayan Yara Kaçak Sigara

Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen kaçakçılıkla mücadele için devlet ve sivil toplum kuruluşları kolları sıvadı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre son bir yılda Ankara’da 3 milyon paketten fazla sigara yakalandı.

2014 yılı raporlarına göre geçen yıla kıyasla katlanarak atış gösteren kaçakçılık rakamları esnaf ve vatandaşı tedirgin eden boyutlara ulaştı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü çalışmaların yanında kolluk kuvvetleri de denetimleri sıklaştırdı. Yapılan mevzuat değişiklikleriyle sigara kaçakçılığına ilişkin hapis cezasının alt sınırı iki yıldan üç yıla çıkarılırken, kaçak ürünleri yakalatan vatandaşlara da ikramiye verilmeye başlandı. Kolluk kuvvetleri 2014 yılında Ankara’da 3 milyon paketten fazla sigara yakalayarak önemli bir başarıya imza attı.

Yüzde 365 artış

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) kaçakçılığa dikkat çekmek için Mayıs ayında duyurduğu “Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!” kampanyası ile kaçakçılığın tüketici sağlığı ve ülke ekonomisi açısından yol açtığı kayıpları ortaya koydu. 2014 yılı itibariyle kaçak eşya yakalamalarının parasal boyutunun rekor seviyeye ulaştığı görülürken 2014 yılı verileri 2013 değerleri ile kıyaslandığında kaçak sigara yakalamalarında yüzde 356 artış yaşandı.

Her yıl 6 milyar lira ÖTV kaybı

Yapılan araştırmalara göre, alınan tüm önlemlere rağmen başkentte halen sayıları 600’ü geçen ruhsatsız sigara satıcısı, 100’ün üzerinde de açık tütün satan dükkân olduğu tahmin ediliyor. Ruhsatsız yerler ve açık tütün satıcıları her yıl 6 milyar lira ÖTV kaybına neden olmanın yanı sıra esnaf açısından haksız rekabete yol açıyor. Bu kayıt dışı noktalar, 18 yaşının altındaki kişilerin sigara teminine olanak sağladıkları için tütün ürünleriyle mücadele açısından da önemli bir risk teşkil ediyor.

#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?