logo

Çubuk’a Büyük Tesis Kurulacak

ERA Şirketler Grubu Çubuk’a büyük bir tesis kuracağını açıkladı.

Başkent Ankara’nın yurt içi ve dışına açılan vitrini konumundaki Esenboğa Havalimanı çevresinde kötü kokulara neden olan tavuk dışkılarından önce elektrik enerjisi, ardından domates üretilecek.

Bünyesinde enerjinin tüm alanlarında faaliyet gösteren 8 şirketi barındıran ERA Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere diğer devlet protokolünün de öteden beri şikayetçi oldukları tavuk dışkı kokusuna şirket olarak son vereceklerini söyledi. Ünal, şöyle dedi: “Bir süreden bu yana üzerinde çalıştığımız tam anlamıyla entegre bir çevre projesidir. Avrupa’da çok Yaygın olan hayvan dışkısı gazından elektrik enerjisi üretimi bugüne kadar ülkemizde uygulanmayan bir yöntem. Örneğin sadece Almanya’da irili ufaklı 6 bin kadar bu tarzda üretim yapan tesis bulunuyor. ERA Şirketler Grubu olarak Çubuk’ta kuracağımız tesis, Türkiye’de bir ilk olacak ve 2013 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçecek.”

Türkiye’nin enerji sektöründeki dinamik firmalarından ERA Şirketler Grubu’nun Başkanı Alpay Ünal, Esenboğa yolundaki kokunun özellikle yabancı konuklara karşı ülke yöneticilerini de sıkıntıya soktuğunu kaydederek şöyle devam etti: “Çubuk; tavuk, hem de büyükbaş hayvan üretiminde Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri Havalimanı çevresinde kurulan çiftliklerdeki hayvan dışkıları, çiftçiler tarafından para harcanarak açık alana götürülüyor. Rüzgarın da etkisiyle yayılan kötü kokular hem havaalanı, hem de yerleşim bölgelerinde insanları rahatsız ediyor. Biz firma olarak 1 milyon 300 bin yumurta tavuğu dışkısı için yumurta üreticileri ile sözleşme imzaladık. 10 bin büyük baş hayvanın dışkısı için çiftçilerle görüşmelerimiz sürüyor. Kuracağımız tesisle ilgili teknoloji seçimini Mart ayı sonuna kadar tamamlayacağız. Yaz döneminde grubumuz bünyesindeki ALBE İnşaat tarafından tesislerin inşaatına başlayıp yaklaşık bir yıl sonra da faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Kuracakları tesisin çalışmaları hakkında bilgi veren Alpay Ünal, 10 milyon Dolar yatırımla gerçekleşecek tesiste 40 kişinin çalışacağını, ancak dolaylı olarak yüzlerce kişiye ve çevreye çok büyük katkılar sağlayacağını belirtti, şunları söyledi:

“Anlaşma yaptığımız çiftliklerden dışkıları çiftçilere para ödeyerek toplayıp tesislerimize getireceğiz ve öncelikle fermantasyonla metan gazını ayrıştıracağız. 2 magavatlık santral yardımıyla o gazdan yılda 15 milyon kilovat-saat elektrik üretilecek. Bu da 5-10 bin arası bir nüfusun yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması demektir. Geriye kalan dışkıların posası çok verimli organik granül gübre olacak ve bu alanda kuracağımız 10 dönümlük serada da bu gübre yardımıyla yılda 360 ton domates üreteceğiz. Yapılan kimyasal işlemler sırasında 400 santigrat dereceye ulaşan sıcaklığı buharla taşıyıp seranın ısınmasında kullanacağız. Buradan artan enerjinin çevredeki fabrikaların ısınmasında kullanımı da mümkün olabilecek. Elde edeceğimiz bu kalitedeki gübre ile Ortadoğu ülkelerinde çöller yeşillendiriliyor. Böyle bir tesis kuracağımızı öğrenen Suudi Arabistan ve Dubaili firmalar şimdiden gübremize talip oluyorlar. Firma olarak yumurta tavukçuluğunun ve büyükbaş hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde yeni tesisler kurmak için fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Entegre bir çevre projesi olan bu proje ile hem Ankara önemli bir sorundan kurtulacak, hem de ülkemiz modern ve çevreci bir projeyi ilk kez uygulama fırsatı bulacak” diye konuştu.

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+3 = ?