logo

Büyükşehir Başkan Adaylarına Öneri

Çubuk Platformu Başkanı Ahmet Yalçın tarafından Büyükşehir belediye başkan adaylarına öneri sundu.

Çubuk’ta bir düşünce kuruluşu olan Çubuk Platformu Başkanı Ahmet Yalçın, Ankara’nın ulaşım, çarpık yapılaşması, gece kondu gibi temel problemleri ilgili hazırladığı çözüm önerilerini Büyükşehir belediye başkan adaylarının dikkatine sunarak kullanmalarını istedi.

Büyükşehirlerde yaşanan sosyal, ekonomik düzensiz yapılaşma, göç, gecekondu, çevre, trafik ve asayiş sıkıntılarının temelinde iskana açılan yeni alanların şehre birleştirilerek eklenmesi olduğunu vurgulayan Yalçın, bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, şehirde “Koruma Bandı” oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

“ÇEVRE İLÇELER UYDU KENT OLARAK PLANLANMALIDIR’’

Ankara’da da iş işten geçmeden, sıkıntılar büyümeden koruma bandı oluşturulması gerektiğini belirten Yalçın, Ankara’yı çevreleyen otoyol çevresinin binalarla dolmadan bu maksatla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 2005 yılında Çubuk Platformu tarafından yayınlanan ve Ahmet Yalçın’ın kaleme aldığı Nasıl Bir Ankara? isimli makalede bu günlerin ve gelecek günlerde yaşanacak problemlere çözüm yolları önermiş. Ahmet yalçın o günlerde kaleme aldığı çözüm önerilerini şehri yönetmeye talip idarecilere tekrar önererek önerilerini dikkate almalarını istedi.

Yalçın,“Nasıl bir Ankara?” Sorusunun cevabını, doğru verebilmek için; önce Ankara’yı tanımak, tanımlamak, özelliklerini dikkate almak gerektiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:’’ Ankara, Kurtuluş Savaşında ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunda çok önemli yeri ve anlamı olan tarihi bir şehir. Bu tarihi kimlik yaşamalı, yaşatılmalıdır. Ankara, devletin yönetim merkezi, başkentimiz. Diğer büyük şehirlerde makul olmasa da mazur görülen sıkıntılar, Ankara’da mazur görülemez. Dünya devletlerinin temsilciliklerinin bulunduğu bir diplomasi şehri Ankara. Ankara da huzur, asayiş, güven ve düzen hakim kılınmalı. Ankara, Üniversitelerin yoğun olduğu, bilim ve araştırma kurumlarının, Kültür Merkezlerinin bulunduğu bir şehirdir. Üniversitelerin yoğun olması sebebiyle Ankara öğrenci ve gençlik şehridir. Gençlik Türk Milletinin ve Devletinin teminatı olduğunun şuurunu hissetmelidir. Bunun için gençliğe, bu büyük sorumluluğu taşıyabilmesini sağlayacak, güven duygusu, kimlik, kişilik, bilgi ve görgü gibi vasıfları kazandıracak imkanlar sunulmalıdır. Gençlik kendi haline bırakılmamalı, ülküsü ve hedefleri olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için de gençlerin faydalanabileceği kütüphane, tiyatro, sinema, spor merkezleri, sergi salonları, kongre salonları, fuar alanları ve öğrencilere uygun iş imkanları sunulmalıdır. Başkent olması sebebiyle kamu kurumlarının en fazla bulunduğu şehir Ankara, bir memur şehridir. Ankara aynı zamanda işçi ve memur sendikaları ve meslek kuruluşları gibi sivil toplum kuruluşlarının da merkezidir. Memurların sosyal beklentilerine uygun, kültür kurumları, eğlence merkezleri, fuar ve sergi salonları, kongre merkezleri, spor merkezleri etkili şekilde hizmet vermelidir. Her şeyden önce temiz çevre, güvenlik ve asayiş hakim olmalıdır’’ dedi

İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa gibi şehirlerde yaşanan ve adeta normalmiş gibi algılanan karmaşa ve sıkıntıların Ankara’da yaşanmasını isteyen Yalçın, katiyen bunlara müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı. Ankara’nın özel durumuna uygun bir şehirleşme ve kent hizmetleri hakim kılınması gerektiğini belirten Yalçın, daha fazla büyümeden önceden tedbir alınması gerektiğinin altını çizerek, bu manada plan, proje ve program hazırlanması ve uygulamaya konulması gerektiğini ifade etti.

“KORUMA BANDI OLUŞTURULMALI’’

Bunun İçin Ne Yapılmalı? Sorusunu cevaplayan Yalçın, şunları söyledi:’’ Öncelikle şehir merkezi, Ankara’yı çevreleyen otoyolun her iki tarafından belli derinlikte tamamen ağaçlandırılmak suretiyle oluşturulacak Koruma Bandı ile korumaya alınmalıdır. Koruma Bandı projenin temelini teşkil etmektedir. Şehir merkezindeki araç trafiğini azaltmak, bu sıkıntıyı kökten çözmek için özel ve kamu hastanelerinin ve üniversitelere bağlı okulların koruma bandı içinde belli aralıklarla rahat bir şekilde yerleşmesi sağlanmalıdır. Hatta çevre ilçeler de bu maksatla değerlendirilmelidir. Bu suretle, çevreden merkeze akan trafik tersine işleyecek, merkezden çevreye doğru yönelecek. Hem ulaşım rahatlayacak, hem de şehir merkezi trafik sıkıntısından kurtulmuş olacak. Yine bu suretle, şehir merkezindeki köprülü kavşaklara ve geçitlere ihtiyaç kalmayacak ve bu mecburi yatırımlardan tasarruf sağlanmış olacaktır. Şehir merkezindeki büyük ve küçük sanayi kuruluşları şehrin tamamen dışına, çevre ilçelere taşınmalıdır. Bu suretle çevre ilçelerden ve diğer illerden Ankara’ya akan göç duracak, çarpık yapılaşma ve gecekondulaşma da kendiliğinden önlenmiş olacaktır. Çevre ilçeler müstakil olarak gelişerek Uydu Kent haline gelecektir. Şehir merkezinde yeni mesken ve işyeri imar düzenlemesi yapılmamalı, yeni inşaat alanlarına izin verilmemeli. Koruma Bandı içinde bulunan hazine arazileri belediyelere devredilmeli, koruma bandına yakın alanlar, orman alanı ilan edilmeli. Bu suretle hem gecekondulaşma önlenmiş olur, hem de Ankara, ormanla çevrelenmiş olur’’şeklinde konuştu.

Diğer büyük şehirlerde olduğu gibi Ankara’nın çevre ilçelerle birleşerek büyümesi sıkıntılara davetiye çıkartmak olduğunu vurgulayan Yalçın, bundan vazgeçilerek, tam aksine şehir çevresinde orman bölgesiyle Koruma Bandı oluşturarak hem şehri koruması sağlanmalı, hem de çevre ilçelerin müstakil olarak gelişmesine imkan verilmesi gerektiğini ifade etti.

“MEYDANLARA ÖNEM VERİLMELİ’’

En küçük yerleşim birimleri olan köylerde bile mutlaka bir köy meydanı olduğunu vurgulayan Yalçın, Ankara’da Ulus Meydanı, Kızılay Meydanı, Tandoğan Meydanı, Yıldırım Beyazıt Meydanı ( Bir zamanlar meydandı! ) gibi meydanların korunması gerektiğini belirtti. Yalçın,’’Bu meydanlara tecavüz eden, sonradan yapılan binalar yıkılmalı ve yeni binalara müsaade edilmemelidir. Meydanlar nüfus artışı dikkate alınarak daha da genişletilmesi gerekirken, maalesef her geçen gün yeni yapılar ile daha daraltılmaktadır’’ dedi

Meydanlar hakkındaki çözüm önerilerini de sıralayan Yalçın, şunları söyledi:’’Son zamanlarda Kızılay Meydanı’na tecavüz eden, eski Kızılay binasının yerine yapılan ve Kızılay Meydanına bitişik park alanını yok eden ucube bina gibi binalar bir şekilde mutlaka yıkılarak Kızılay Meydanı gerçekten meydan haline dönüştürülmelidir. Ulus Meydanı da tarihi kimliğine kavuşturulmalıdır. Ulus Meydanı’nı parçalayan Yüzüncü Yıl Çarşısı ve Ulus Çarşısı yıkılmalıdır. Ulustaki heykel rahat bir nefes almalı, Ulus’taki tarihi binalar birbirini görmeli, meydan, meydan olmalı ve bu meydandan geçenler kendine dönmeli. Maalesef bugün Yıldırım Beyazıt Meydanı diye bir meydan kalmadı. Plansızlığın, sorumsuzluğun sonucu bu meydan yok edildi. Trafiği rahatlatmak amacıyla yapılan köprülü kavşak, Yıldırım Beyazıt Meydanı’nı ortadan kaldırdı. Ne kadar köprülü kavşak yapılırsa yapılsın, mevcut anlayış ve yapı devam ettiği sürece trafiğin rahatlaması mümkün olmayacaktır. Bu köprülü kavşaklar sebebiyle, Yıldırım Beyazıt Meydanı gibi, şehir yerleşim alanlarının vazgeçilmez unsurları ve estetiği kalmayacaktır. Çok fazla köprülü kavşaklara ihtiyaç duymadan, trafiği rahatlatmanın ve ulaşımı kolaylaştırmanın köklü ve masrafsız yolu, tezimizde ifade etmeye çalıştığımız Koruma Bandı sayesinde çevreden merkeze akan trafiği, merkezden çevreye çevirmektir. Ankara’yı rahatlatacak, kimliğine uygun bir şehir haline getirecek olan bu köklü ve büyük projenin uygulanabilmesi için Ankara’yı çevreleyen otoyol kendiliğinden hazır bir alt yapı imkanı sunmaktadır. Ankara’nın yükünü bu otoyol yüklenmiş olacaktır’’ şeklinde konuştu

Bu uygulama ile ilgili Hukuki ve mali sıkıntıların olacağını iddia eden Yalçın, projenin uygulandığında Ankara’da:’’ Trafik rahatlayacak, ulaşım kolaylaşacak. Çevre ve gürültü kirliliği ortadan kalkacak. Meydanlar – Caddeler rahatlayacak. Göç ve gecekondu önlenecek. Şehir halkı, belediye ve diğer sosyal hizmetlerden azami ölçülerde faydalanacak. Eğitim ve kültür hizmeti kalitesi artacak ve yaygınlaşacak. Göç engellenmesi sebebiyle sosyal denge korunmuş olacak. Yeşil alan ve park alanları artacak. Güvenlik ve asayiş daha kolay sağlanacak. Tarih ve turizm yapıları hak ettiği ölçüde kendini gösterecek. Sanat, kültür, spor ve sergi faaliyetleri alabildiğine kent sakinlerini doyuracak. Çevre ilçeler Uydu Kent haline gelecek ve gelişecek. Ankara asli kimliğine kavuşmuş olacak’’ dedi.

Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?